9. října se v holické sokolovně konala beseda o historii Klubu českých velocipedistů Holice pro studenty a učitele skupiny Visegrad Fund. Dorazilo více než 35 posluchačů z Čech a Polska, což nás velmi potěšilo!
Pro účastníky jsme připravili výstavu o historii klubu, kde byly k vidění písemné dokumenty, historické fotografie i různé zajímavosti z naší činnosti. Součástí programu byla také projekce fotografií, která ukázala celý průřez historií klubu – od jeho počátků až po současnost. Nechyběly ani snímky z nedávných akcí, kterých jsme se zúčastnili.
Na závěr jsem předvedl jízdu na vysokém kole a několik odvážných zájemců si tento nádherný stroj mohlo i vyzkoušet na vlastní kůži. Musím říct, že skupina studentů byla velmi příjemná, zvědavá a otevřená novým věcem. Bylo radostí sledovat jejich zájem o historii, techniku i samotného ducha sportu. Takové chvíle člověku připomenou, že mládež má stále chuť objevovat, poznávat a učit se nové věci – jen je potřeba jim nabídnout smysluplné zážitky a inspiraci. Máme velkou radost, že jsme mohli představit náš klub a přiblížit mladé generaci, že společná setkání, pohyb na čerstvém vzduchu a objevování krás naší vlasti přinášejí lidem víc než hodiny strávené u počítače či telefonu.
Jako třešnička na dortu nás potěšila návštěva Antonína “Tondy” Růžka – fotografa, cestovatele a dobrodruha, který procestoval Austrálii i Afriku.
Tonda je momentálně v Česku, kde seznamuje zájemce s životem v Africe a snaží se o osvětu, jak se k lidem na tomto kontinentu chovat s respektem a jak smysluplně pomáhat tam, kde je to opravdu potřeba.
Klobouk dolů před jeho prací i životním přístupem. Jsme dlouholetí přátelé a měl jsem radost, že jsem mu mohl splnit přání vyzkoušet si jízdu na vysokém kole.
Děkujeme všem posluchačům za pozornost, zájem a milou atmosféru.
Těšíme se na další příležitost, kdy budeme moci znovu prezentovat náš klub, podělit se o naši historii a třeba i nadchnout nové generace pro krásu cyklistiky a tradici vysokých kol.